ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ: МАЛЮЄМО ФАРБОЮ «Веселий сніговик»

 

(група початкового рівня навчання)

Гурток «Виготовлення сувенірів»

керівник Наталія Юрченко

 

 

 

Мета:

-навчити малювати зимових героїв, зокрема сніговика;

-виховати бережливе ставлення до матеріалу, що використовується;

-розвити фантазію, образне мислення.

Завдання:

-підготувати відповідний ескіз, який допоможе потім під час роботи;

-правильно підібрати кольори, щоб вийшла об’ємна і ніби справжня робота;

-спробувати фарбами зобразити одного з головних героїв зими – сніговика.

 Необхідні матеріали:

-пензлики, 2 шт.;

-палітра;

-вологі серветки;

-простий олівець;

-гумка;

-фарби;

-баночка для води;

-альбом або папір для малювання;

-фігурний дирокол (за наявності);

-білий папір;

-клей олівець чи ПВА;

-глітери (за наявності).

 

Добрий день, мої хороші! Я рада бачити Вас на заняттях нашого гуртка. Ми продовжуємо працювати далі і вже з вами багато чого навчилися робити руками, і спробували трохи помалювати.

Сьогодні ми будемо малювати, але вже не "Руду кицю", а головного героя зими – Сніговика. Ви запитаєте, а чому ми так багато малюємо, а не робимо якісь поробки?? Так, дійсно це вже друге заняття, де ми малюємо. Все просто. Найчастіше фарбою легше зобразити щось особливе. Не засмучуйтеся. Поробка буде наступного разу. А малюємо ми щоб наші руки закріпили навички роботи з пензликом та простим олівцем, ці два інструменти потрібні будуть нам у подальшій роботі.

Якщо ми поглянемо у вікно, то побачимо сніг. І це дивина, зовсім недавно у нас була зима без снігу, було сумно та незрозуміло, де сніг і чи буде він взагалі…

Тепер завдяки природі ми можемо споглядати цю красу, гратися в сніжки, а також ліпити снігову бабу. Та ось прикрість, прогнози не обіцяють, що сніг буде лежати довго. А прикро… Та не сумуйте, ми можемо спершу зліпити сніговика на вулиці, а потім прийти додому, перевдягнутися, краще щось поїсти та можна братися до роботи.

Пропоную Вам закріпити нашу прогулянку на вулиці, намалювавши сніговика.

Сподіваюсь, всі пам’ятають правила поведінки з фарбами та пензликами!!

Отже починаємо

 Порядок виконання роботи:

Готуємо всі матеріали для роботи

 

      Беремо простий олівець та починаємо легенько малювати спершу коло (голову), потім додаємо шапку із помпоном та ободком (як у ельфа чи гнома)

 

     Малюємо тулуб (більше коло), ніс (конус – морквинка), шапку ділимо на смужки (можна різного розміру), а також малюємо шарф.

 Намічаємо легенько рот, очі, та щічки. Також промальовуємо руку нашого сніговика, яка піднята вгору (права), вона у нас в рукавичці, на тулубі промальовуємо застібку, карманчик та малюємо пояс

 Витираємо зайві ліній. Починаємо фарбувати фон (все, що знаходиться за нашим сніговиком, зафарбовуємо спершу зверху, поки верх сохне, ми працюємо з низом). Фон у нас темно синього або блакитного кольору. 

  

Починемо розфарбовувати нашого сніговика. Тулуб, рука, рукавичка та ободок на шапці червоного кольору, тільки чистим пензлем набираємо нову фарбу. Працюємо з фарбою обережно, намагаємося не заходити за намальовані межі. Під рукавичкою залишаємо трохи місця, це місце буде у нас іншим кольором.

  Голову сніговика замальовуємо білим, можна навіть замалювати і рот, головне щоб Вам було його видно

 

На шарфі також малюємо смужки, деякі з них робимо зеленим кольором, також цим кольором ми зафарбовуємо під рукавичкою. Зеленим ми зафарбовуємо смужки і на шапці сніговика. Білим кольором фарбуємо помпон на шапці.

  

На шарф додаємо червоні смужки, а на шапку – бірюзові (на палітрі змішуємо синю та зелену фарбу, кожного разу фарбу беремо лише чистим пензлем). Також зафарбовуємо застібку та карманчик. На шарф додаємо салатовий колір (на палітрі змішуємо жовту та зелену фарбу).

  

  Промалюємо пояс – спершу ремінь чорним, саму застібку – жовтим, додаємо на ній тінь – оранжевим та швидко розмочуємо вологим пензлем, щоб не засохла фарба.

Ніс сніговику фарбуємо оранжевою фарбою й також червоною робимо тінь та об’єм. Ставимо трохи крапочок на носі. Миємо гарно пензлик.

Шапку сніговика обводимо білим кольором, також білим проводимо між усіма смужками на шапці.

На червоному ободку ставимо дрібні крапочки білого кольору.

Чорним малюємо очі та три-чотири гудзики на одязі сніговика. Рожевим кольором малюємо рот та щічки нашому сніговику.

Застібку та карманчик прикрашаємо чорними смужками.

На помпон додаємо зовсім трішки чорного та дуже швидко розводимо його водою по колу, таким чином ніби робимо спіраль на помпоні.

   

  Якщо Ви маєте фігурний дирокол сніжинки, то можна ним трохи продавити із білого паперу сніжинок та на наклеїти. Якщо у Вас не має фігурного дирокола – не біда. Сніжинки можна намалювати від руки по всій роботі.

На шарфі також малюємо білі смужки та китички. Ставимо тоненьким пензликом в очах білі крапочки - відблиски (відбите світло).

На щоки та на рукавичку додаємо трохи білого. По всьому фоні розкидуємо маленькі білі крапочки. Для краси можемо також додати червоні смужки на низ рукавички

  

 Беремо глітери та прикрашаємо нашу роботу. Даємо їй гарно підсохнути, а потім можна поставити в рамку.

Якщо після висихання робота почала згинатися, покладіть на неї декілька важких предметів, наприклад, книжки та залиште на ніч, це вирівняє малюнок. 

 

Висновок

Даний план-конспект заняття буде корисним для педагогів образотворчого мистецтва, керівників гуртків образотворчого мистецтва та педагогів групи продовженого дня.

Дякую за увагу!

 

Здоров’я, успіхів Вам та натхнення!