Дистанційна робота: весняний браслет з фетру та фоамірану для вихованців гуртка «Маленька Панянка»

Заняття гуртка «Маленька Панянка»

на тему: «Весняні барви в дизайні прикрас з фетру»

Керівник гуртка

Шведкова Юліанна Володимирівна

 

 

Сьогодні ми з Вами продовжимо знайомитись з таки чудовими матеріалами для виготовлення цікавих дизайнерських речей, як Фетр та Фоаміран.

 НА ПОЧАТКУ ТРІШКИ ТЕОРІЇ:

 Фоаміран – це дуже красивий по своєї текстурі матеріал, схожий на пластик, який має велику гамму кольорів та часто використовується в різних сучасних поробках. Фетр має багату палітру, може бути як дуже тонким, так і доволі товстим, може бути з натуральних волокон та бути зроблений зі штучного волокна. Це дає нам великі можливості для нашої уяви та фантазії. Ще велика зручність цих матеріалів – це те, що вони не потребують додаткової обробки країв поробки, і ми можемо створювати різні форми та об’єми. Це чудовий матеріал для виготовлення різноманітних речей в побуті та прикрас одягу й волосся.

Сьогодні ми розглянемо як компонуються різні фактури матеріалу, як це впливає на почуття об’єму та форми. А також що таке символічне наповнення кольорів.

Ми всі дуже залежні від нашого кольорового оточення. Колір може як і заспокоїти, роздратувати, розгнівати, так і підняти настрій. Це враховують психологи, дизайнери навіть лікарі. В лікарнях, наприклад, ніколи не використовують дуже насичені та яскраві кольори, бо від цього у хворої людини може піднятися тиск. В забарвленні кімнати дизайнери рекомендують брати не більш 4 кольорів. Щоб не створювати нервову напругу у помешканні.

Значення кольорів:

Червоний колір – це мамина любов, захист, здоров’я, активність, привертання уваги. Це найтепліший з усіх кольорів. Є сильним обереговим кольором. Але водночас червоний - найбільш агресивний колір, це біль, любов, гнів, кров, війна, смерть, мужність, а також дорослішання. Це колір життя, активності та агресії. У римлян червоний колір - божественний колір перемоги. На томість у християнському мистецтві червоний - колір милосердя і божественної любові. В побуті це колір кохання.

Жовтий колір - колір сонця і літа, в алхімії золото вважалося застиглим сонячним світлом. Як колір, близький золоту і сонцю, часто символізує славу і божественну владу. У грецькій міфології - це атрибут Аполлона, сонячного бога; в Китаї жовтий колір - колір імператора. У жовтий забарвлюють рятувальні вертольоти, жовтий - знак попередження (жовта картка у футболі, жовтий сигнал світлофора). Це дуже активний та теплий колір

Зелений колір - втілює добробут, дорослішання, розвиток, здоров’я, розуміння прояву любові, розум, сердечність. Це колір весни, дозрівання, зростання, природи, свободи, надії (прихід весни та оновлення життя), відродження. Часто символізує безперервність, навіть безсмерття (вічнозелений). Це символ молодості, Тепер цей колір став популярним в екологічному русі - захисники природи називають себе «зеленими».

Блакитний колір - пасивність, поміркованість, спокій, втішання, розум, меланхолійність, фантазія та творчість.

Синій колір - розум, стійкість, поступове вдосконалення, зосередженість. Синьо-блакитний колір неба і моря представляє висоту і глибину, постійність, вірність, правосуддя, досконалість, розважливість і світ. Стародавні єгиптяни синім кольором позначали Правду. Це колір Зевса і Гери, що живуть вище хмар.

Блакитний символізує доблесть і зверхність. «Блакитна стрічка» дається за видатні досягнення в найрізноманітніших областях, колись вона була вищою лицарської нагородою у Франції, А ще синій колір асоціюється з королівською владою і благородством; в християнському мистецтві символізує побожність, щирість, розсудливість; символізуючи стійкість і відданість, асоціюється з Дівою Марією.

Білий колір є втіленням найтонших енергій. Янголи теж в білих ризах. Він нейтральний, проте вбирає спокій. Білий символізує чистоту, цнотливість, світ, невинність, світло, мудрість, безвинність і правду.

Біла магія, на відміну від чорної, спрямована на благо або проти чорної магії. Це побожність і релігійні Біла лілія - символ діви Марії і французького королівського дому; а Біла троянда символізує невинність (білі квіти дарують нареченій). У церкві білий колір означає чистоту, правду, помірність, а от в Китаї, Японії білий - колір скорботи, у Франції - колір жалоби членів королівської сім’ї.

Чорний колір - ніч, смерть, каяття, гріх, зло, деструктивні сили, тиша і порожнеча. Чорний, поглинаючи всі кольори, висловлює заперечення і відчай, протистоїть білому, в китайській філософії - це Інь, в християнській церкві - горе і оплакування, скорбота. У Японії, однак, чорний колір означає радість. Натомість чорний колір поєднує навколо себе всі інші кольори. Якщо його трохи додавати до інших кольорів (скоріше у малюванні), ми отримаємо ширшу палітру кольорів.

Фіолетовий колір - колір божественного та містичного.

Сірий - це фоновий колір. Колір стабільності твердої, як скеля. Негативний аспект цього кольору - туга та меланхолія. Позитивний - це реалізм та респектабельність

 Ось як багато значить колір. Я сьогодні підготувала для вас весняну гамму кольорів. Чому?

Це перші яскраві сонячні промені. Це жовті кульбабки, тому для роботи я взяла жовтий фоаміран. А ще в нас є коралово-червоний – тому що матінка-природа розквітає, червоні примули, тюльпани на клумбах.  Ну і в нас сьогодні два зелених кольори – це як перша трава та листячко, що тільки починає з’являтися з своїх бруньок.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Хто ще не з нами – приєднуйтесь!

 Отже, готуємо всі матеріали для роботи

 

Порядок виготовлення браслету:

Беремо спершу лінійку та простий олівець, відміряємо смужку зеленого фетру шириною 6-8 см та відрізаємо її.  Потім міряємо її на зап’ястя, та відрізаємо зайве. Округлюємо кути нашої смужки (наша основа)

 

Потім беремо шматочки фоамірану та фетру, малюємо на них ручкою від руки або за допомоглою шаблону кружечки, пелюстки та пару квіітів в довільній формі, потім беремо ножиці та обережно вирізаємо всі деталі

 

Викладаємо на основу наші квітки, кружечки, пелюстки так, щоб вийшов багатошаровий колаж. Спочатку зелений фетр, потім великі квіти, потім маленькі деталі. Групуємо як ми бачимо, але дотримуємось правил орнаменту, чередуємо великі та маленькі деталі.

 

Коли колаж закінчено, беремо декілька паєток, та добавляймо їх як серединки квітів та просто деталі. Перевіряємо, як це виглядає з усіх боків. Треба обов’язково залишити з двох боків нашої поробки чистий простір для мотузочки. За цим ми повинні слідкувати. Збирати до купи наш браслет ми будемо за допомогою клею момент.

 

Потім швиденько відкриваємо клей, та змащуємо дуже маленькими крапельками клею наші деталі, і послідовно викладемо їх на основу.

Потім відкладаємо поробку у бік, провітрюємо кімнату, та займаємось невеличкою пальчиковою гімнастикою: стаємо в коло, витягуємо руки і вигибаємо долоньки в різні боки. Потім масажируємо кожний пальчик та дуже швидко відкриваємо і закриваємо наші долоньки. Тепер уявляємо, що перед нам дзеркало. І ми по ньому ставимо долоньки. Потім страхуємо долоньки, ніби на них багато води та повертаємось до столу.

 Ми беремо ножиці та прорізуємо з двох боків нашої поробки невеликі отвір. Але вони повинні бути дуже невеликі.

Беремо шматочок шнура, вдягаємо його в ці отвори, зав’язуємо вузлики на кінцях.

 

Тепер можна спробувати зав’язати наш браслет. Перевіряємо, чи нам нічого не заважає, не тисне, не натирає.

 

Готова робота