Як навчитися керувати власними емоціями

 В  критичній ситуації зробіть паузу. Варто пам'ятати, що успішність побудови особистої програми захисту від надмірних емоцій залежить від того, наскільки точно і вчасно Ви навчилися відчувати, що вступаєте в їх зону і втрачаєте самоконтроль. Тому необхідно шукати способи зупинки самого себе, «зробити паузу». На цій стадії важливо «взяти перерву» зусиллям волі перервати свої дії:

-    зробити паузу в спілкуванні (помовчати кілька хвилин, замість того, щоб з роздратуванням відповідати на несправедливе зауваження);

-    порахувати до 10; 

-    вийти з приміщення;

-    переміститися в іншу, віддалену частину приміщення.

Якщо втрата самовладання відбулася на навчанні, доцільно перевести свою енергію в іншу форму діяльності, зайнятися чим-небудь іншим, що дасть можливість зняти напругу:

- перебрати свої речі (зошити, книжки), полити квіти на підвіконні, заварити чай (зробити якусь дію, яка переключить вашу увагу);

- вийти в коридор (звичайно, на перерві) і поговорити з друзями на нейтральні теми (про погоду, покупки й ін.);

- підійти до вікна і подивитися на небо і дерева, порадіти сонцю, дощеві або снігові;

- звернути увагу на людей, що йдуть вулицею. Спробувати уявити, про що думають ці люди;

- зайти в туалетну кімнату і на 2-3 хвилини опусти долоні під холодну воду тощо.

Що робити щоб уникнути емоційної напруги:

1.Відключайтесь від негативних ситуацій з використанням подиху.Глибоко вдихніть і затримайте подих, наскільки можете. Про що думає людина, затримавши подих? Вона цілком поглинена бажанням відновити нормальний подих. Це бажання замінить думки про проблеми.

2.Визнайте і прийміть обмеження. Багато хто з нас ставлять собі надмірні і недосяжні Цілі. Якщо людина не може досягти їх, то часто виникає почуття неспроможності або невідповідності, незалежно від того, наскільки добре ми виконали що-небудь. Ставте досяжні цілі.

3.Уникайте непотрібної конкуренції. Наявність надто великого прагнення до постійного виграшу створює напругу і тривогу, робить людину емоційно нестійкою.

4.Будьте позитивною особистістю. Уникайте критику­вати інших, особливо своїх слухачів. Вчіться хвалити ін­ших за ті речі, що Вам у них подобаються. Зосередьтеся на власних позитивних якостях.

5.Рахуйте Ваші удачі! На кожну сьогоднішню невдачу, імовірно, знайдеться десять або більше випадків, коли Вам пощастило.

6.Хоча б раз на день говоріть приємні слова своїм близьким. Почавши це робити, Ви незабаром зрозумієте, що це приносить подвійну користь: Вам і близькій людині.

7.Якщо Ви почуваєте, що знаходитеся у сильній напрузі, а сили на межі, відкладіть важкі справи. Не кваптеся називати всі справи невідкладними. Вишикуйте їх у чергу і готуйтеся до виконання найголовнішої справи.

8.Опануйте головне уміння – перетворювати негативні події і емоції на позитивні.

Уміння перетворювати щось негативне на щось позитивне – «вищий пілотаж» в управлінні емо­ційним станом.